hansvanderlijke.nl

Voor Pasen had ik twee licht verteerbare soepjes bedacht.
Bedoeld om de eetlust alvast een beetje op te wekken
en omdat we een paasbrunch hadden bedacht moest het
natuurlijk geen maaltijdsoep worden.
Bij soepjes hoort vaak ook even verse peterselie.
Heb ik niet in de tuin, dus nam ik het mee uit de winkel.
En dan zie ik ineens verschillende soorten peterselie.
Krul en plat.
De krul ziet er feestelijk uit door die krullen maar ik kies deze
keer voor plat omdat het toch in de soep gaat.
Als ik de peterselie ga gebruiken, kijk ik nog even
waar hij vandaan komt.
Uit Kenia!
Ik geloof het eerst niet maar het staat er echt en ik denk niet
dat een supermarkt peterselie verpakt met drukfouten op de folie.
Ik stel me voor dat er ergens dus in Kenia mensen zijn
die deze peterselie kweken, oogsten, verpakken, ergens
naar toe brengen vanwaar het vervoerd wordt naar Nederland,
zodat ik met pasen platte peterselie door de soep kan doen.
Echt bizar.
En dat terwijl ik bijna altijd kijk waar producten vandaan komen en
of het producten van het seizoen zijn.
Alleen met de peterselie heb ik dat niet gedaan.
Geen haar op mijn hoofd die had kunnen bedenken dat
peterselie wel eens uit Kenia zou kunnen komen (en ik
heb best veel haar).
Maar er zijn verzachtende omstandigheden, lijkt het.
Er is werk voor een aantal mensen, er is ontwikkeling mogelijk
in een land waar die ontwikkeling belangrijk is.
Helaas is het ver weg en moet alles met het vliegtuig vervoerd worden.
Dat is weer niet goed voor de ontwikkeling.
Het blijft dus ingewikkeld om te bepalen wat goed is en wat niet.
Het begrip lokaal en van het seizoen zou meer toegepast moeten worden.
Natuurlijk hier in ons land maar ook voor ontwikkeling in andere landen.
In mijn volgende soepjes gaat in ieder geval geen buitenlandse
peterselie en het stimuleert ook wel om zelf even wat in te zaaien
in potten en potjes.
Krul en Plat.
De soepjes smaakten trouwens wel.

(Hans)
Simpe sampe sompe….
een Keniaan op klompe(n)
Komt samen hier met Sinterklaas
met haring en met pindakaas
en fijne Haagse hopjes
en taaie zoute dropjes.
Hij neemt de paashaas met zich mee
en drinkt alleen kamillethee
en Friesland leert hem schaatsen
en bovendien ook kaatsen.
Hij onderhoudt zich dag na dag
met heerlijk zoete hagelslag
en hij bakt pannenkoeken
en leest het boek der boeken.
Hij is van heel ons vaderland
een hieper- super immigrant
en heeft zonder te blozen
voor Groningen gekozen.